HoornInfo.nl
zoek
 

Het scheepsjournaal van Bontekoe

de Hoornse schipper Willem Ijsbrantszoon Bontekoe is vooral bekend vanwege zijn scheepsjournaal. In het scheepsjournaal beschrijft Bontekoe hoe zijn reis naar Indië  verliep en welke ontberingen de bemanning moest doorstaan. Het scheepsjournaal is na de reis van Willem Ijsbrantszoon Bontekoe uitgegeven. Het eerste deel waarin de Heenreis wordt beschreven is gebaseerd op herinneringen omdat het originele scheepsjournaal is vergaan tijdens een Schipbreuk. Het tweede gedeelte, het verblijf in Indië en de terugreis verschillen van het originele bewaard gebleven scheepsjournaal. Waarschijnlijk omdat het originele scheepsjournaal bedoeld was ter verantwoording aan De V.O.C. en er geprobeerd is de reis voor De V.O.C. zo gunstig mogelijk voor te stellen.

Het scheepsjournaal van Bontekoe was een enorm succces en is talloze malen herdrukt. In 1924 heeft Johan Fabricius het scheepsjournaal gebruikt als basis voor zijn eigen boek: “De scheepsjongens van Bontekoe”. De drie hoofdpersonen uit het boek van Fabricius, Hajo, Padde en Rolf zijn vereeuwigd op de kademuur in Hoorn. De bronzen beelden kijken uit over het Houten Hoofd.

Ik heb getracht om een zo compact mogelijke samenvatting van het scheepsjournaal te schrijven, voor mensen die het hele verhaal willen lezen raad ik de versie van Lennaert Nijgh aan. Dit is een hertaling van het journaal in modern Nederlands.
 
Recente artikelen