HoornInfo.nl
zoek
 

De handelswijze van de V.O.C.

voor de handel in specerijen werd vooral gebruik gemaakt van goud en zilver. In Indië bestond weinig interesse voor Europese producten, om toch genoeg goud en zilver voor handel te bemachtigen werd er in de regio handel gedreven. Regionale producten werden in het ene Aziatische land opgehaald en in een ander Aziatisch land weer verkocht. In India werd bijvoorbeeld textiel ingekocht en dit textiel werd weer verkocht in Indië. De winsten werden gebruikt om specerijen voor Europa in te kopen. Deze handel in Indië werd de Indische buitenhandel genoemd. Naast textiel werd er gehandeld in hout, ivoor, tin en opium. Tot 1690 was de Indische buitenhandel lucratief, daarna liepen de kosten hoog op en werd het steeds minder interessant.

V.O.C. hoofdkwartier in Bengalen
De V.O.C. had een bijzondere relatie met Japan, van 1641 tot en met 1853 waren Nederlanders de enige Westerlingen die handel mochten drijven met Japan. De Nederlanders hadden een basis op Deshima, een kunstmatig eiland in de baai van Nagasaki. Door de ruilvoet van goud en zilver konden de Nederlanders voor gunstige tarieven aan zilver komen. De concurrentie was voor zilver afhankelijk van aanvoer vanuit Europa.

Naast handel hield De V.O.C. zich bezig met het het plunderen van dorpen en andere schepen. Dorpen werden leeggerofd, schepen van de lokale bevolking of concurrenten werden buitgemaakt. De overlevenden werden gebruikt als slaven.  In het Scheepsjournaal van Bontekoe Staat uitgebreid beschreven hoe het eraan toeging tijdens rooftochten.

Met de verdiensten uit de Indische buitenhandel en met de opbrengsten van rooftochten werden specerijen ingekocht. Om tegen een zo gunstig mogelijke prijs specerijen in te kopen werden er monopolies afgedwongen. Dit ging vaak gepaard met veel geweld en intimidatie. De Banda eilanden werden in 1622 veroverd om een monopolie op nootmuskaat en foelie te verkrijgen. Jan Pieterszoon Coen moordde bijna de gehele bevolking uit en  gaf de plantages aan kolonisten. In Ceylon werden in 1685 de Portugezen verdreven zodat De V.O.C. het alleenrecht op Kaneel verwierf. Om een monopolie op kruinagel af te dwingen veroverde men in 1670 de Molukken. Met deze 4 monopolies was De V.O.C. het machtigste handelsbedrijf ter wereld.
 
Recente artikelen