HoornInfo.nl
zoek
 

De heenreis naar IndiŽ

in 1618 trad Willem Ijsbrantszoon Bontekoe in dienst bij De V.O.C. als schipper. Op 28 december van dat jaar vertrok hij vanaf Texel naar Indië met het V.O.C. schip de Nieuw Hoorn. Hij vaarde via Plymouth richting de Canarische eilanden. Bij de Canarische eilanden kwamen ze twee schepen tegen, eerst de Nieuw Zeeland en een dag later de Enkhuizen. Om proviand in te slaan ging Bontekoe voor anker bij Ilha del Fogo, de twee andere schepen zeilden naar Ilha del Mayo. De bemanning van de Nieuw Hoorn ging vissen met een sloep maar er verschenen Spanjaarden die vanaf de kust op de sloep vuurden. Bontekoe vervolgde de reis en zette koers richting de evenaar. Onderweg kwamen ze weer de twee bevriende schepen tegen. Rond de evenaar werd het windstil en door een draaiende wind duurde het drie weken om de evenaar passeren.

image
De nieuw Holland zeilde langs Kaap de Goede Hoop maar door verraderlijke omstandigheden besloot de scheepsraad om de Kaap voorbij te zeilen. Ze zeilden langs Terre de Natal en tijdens de reis kwamen de bemanningsleden van de drie schepen bij elkaar aan boord en maakten plezier.

De Enkhuizen had een andere bestemming dan de andere schepen en ging zijn eigen weg. De schipper van de Nieuw Zeeland wilde een andere koers volgen dan Willem Bontekoe en ging ook zijn eigen weg.

Omdat er veel zieken waren zette Bontekoe koers naar Santa Lucia op Madagascar. Helaas lukte het niet om een goede ankerplaats te vinden dus zetten ze koers naar Maskarinas. Op Maskarinas vonden ze etenswaar in overvloed. De bemanning vond gevogelte, schildpadden, vissen en fruit. Na eenentwintg dagen waren de meesten weer opgeknapt en de Nieuw Hoorn vertrok weer.

Het bleek dat er toch nog wat zieken waren dus de Nieuw Hoorn voer weer naar een eiland, ditmaal naar Sancta Maria. Ze ankerden voor het eiland en er kwam meteen een prauw aanvaren met eilandbewoners die etenswaren brachten voor de bemanning. De bemanning ging aan land en dreef handel met de eilandbewoners. Er werden weer nieuwe voorraden ingeslagen en na negen dagen vertrok de Niew Hoorn vertrok richting de Straat van Soenda.
 
Recente artikelen