HoornInfo.nl
zoek
 

De reis naar huis

de reis naar huis verliep weer niet zonder problemen. De drie schepen  kwamen in een orkaan terecht. Bontekoe’s schip liep vol met water en de bemanning moest het schip leegpompen. Tot overmaat van ramp raakten de pompen onklaar omdat er peper in de pompen kwam. Ze bonden vlaggen voor de zuigmonden van de pompen die fungeerden als filter, toen bleven de pompen functioneren en zakte het water. Door de orkaan was de grote mast weggewaaid, de Gouda was vergaan en Middelburg had zware schade aan de tuigage en de masten. Willem Ijsbrantszoon Bontekoe besloot om tuigage en een mast af te staan aan de Middelburg. De schepen gingen ieder hun eigen weg met de bedoeling om elkaar later weer te treffen.

Madagascar
Willem Bontekoe zette koers naar Madagascar. De Hollandia bereikte Madagascar en dreef handel met de bevolking. Het schip en tuigage werden hersteld en ze vervolgenden hun reis naar het vaderland. Twee mannen liepen in de laatste nacht op het eiland weg en bleven op het eiland.

De volgende stop was het eiland St. Helena, de kerkvallei was een plaats om water te halen maar voor de kust lag een Spaanse kraak (Middeleeuws schip). Willem Ijsbrantszoon Bontekoe was van plan om de Kraak te enteren maar door dwarrelwinden ging dit plan niet door. Er werd besloten om een sloep naar de kraak te sturen om te onderhandelen maar de Spanjaarden waren niet van plan om de Hollanders aan wal te laten. Bontekoe opende het vuur op de kraak en de kraak raakte zwaar beschadigd. De Spanjaarden vuurden vanaf de wal terug en brachten de Hollandia flinke schade toe. Ze besloten om het anker te lichten en in een baai verderop namen ze de schade op. Er was weinig water meer maar ze besloten om het water op rantsoen te zetten en door te zeilen naar Holland. Achteraf hoorde Bontekoe dat de kraak was gezonken door de schade die ze hadden toegebracht.

Maanden later kwamen de mannen aan in Ierland. De mannen namen het er goed van en het was een hele toer om ze weer aan boord te krijgen. Uiteindelijk ging er een tamboerijn door de straten met de mededeling dat iedereen die meer dan zeven Schellingen tegoed had van de Hollanders naar zijn centen kon fluiten. De meeste mensen hadden al meer tegoed van de Hollanders dus de verkopers stopten met het leveren van drank en goederen. Omdat de mannen niks meer konden kopen gingen ze weer terug naar het schip.

Vanaf Ierland zeilden ze naar Zeeland en in 1625, na bijna zeven jaar, was Bontekoe weer in Holland. In Holland vernam Bontekoe het lot van de Middelburg. Waarschijnlijk is de Midelburg vergaan na een gevecht met twee Portugese kraken. De Middelburg heeft waarschijnlijk 1 kraak laten zinken, is daarna weggevaren en later vergaan.
 
Recente artikelen